Kanādas vēstniecība Latvijā

Kanādas vēstniecība organizēja svētku pusdienas Taste of Canada luncheon, kuras vadīja Kanādas vēstnieks Latvijā Braiens Švarcs. Pusdienās varēja nogaršot šefpavāra Kaspara Jansona (Meat Chef restorāns) ēdienus, kas ietvēra Kanādas virtuvei raksturīgos produktus, piemēram, omāri, ķemmīšgliemenes, bizoni un kļavas sīrups. Interesanti, ka bizona gaļa tika sagādāta no Latvijas, kuru importēja uzņēmums, sadarbojoties ar Kanādu.









No bizona gaļas līdz kļavu sīrupam: Vēstniecība iepazīstina ar Kanādas kulināriju
Kanādas vēstnieks Braiens Švars: “Kopīgais, ko es redzu starp kanādiešiem un latviešiem ir pieticība, un tas, ka mēs ļoti nopietni uztveram savas profesijas. Liels prieks redzēt, ka Latvijā parādās pirmās Michelin zvaigznes, ko varam šodien svinēt kopā. Tādējādi tiek pievērsta uzmanība virtuves ekselencei. Un, ja uzprasa tūrisitiem, iebraucējiem, kas tev patīk Latvijā, Rīgā? Tad pirmā no atbildēm ir tieši ēdiens, virtuve, restorāni ir ekselenti, lieliska garša. Un man pašam arī ir jāpiekrīt tam, kā cilvēks kurš salīdzinoši nesen ieradies Latvijā, ka kvalitāte ir augstākajā līmenī. Ja man jāsaka, kāds tad ir ēdiens mūsu Kanādā, tad jāsāk ar unikālo vēsturi. Mums ir bijuši iebraucēji 14 – 15 000 gadus. tad ap 15.gs. eiropieši sāka ienākt Ziemeļamerikā, kā dēļ, virtuvē parādījās britu, franču ietekme. Vēlāk, notiekošo karu ietekmē, ienāca aizvien jaunas kultūras, tai skaitā Centrāleiropas ietekme, kas mainīja, attīstīja mūsu nacionālo virtuvi. Un jau 1970-os gados un vēlāk, jau parādījās ietekme no Āzijas u.c. Un ja ir jautājums, kas tad ir Kanādas nacionālais ēdiens, tad jāsaka, ka mums konkrēta tāda nav. Mēs vienmēr esam bijuši atvērti dažādām kultūrām, iebraucējiem, ļāvuši izpausties ar ēdieniem, kultūru. Jā, tu vari kļūt kanādietis, pārņemt Kanādas kultūru, bet tajā pašā laikā saglabāt arī savu adaptējoties mūsu vidē. Ko tas, piemēram nozīmēja manai ģimenei? Mēs ēdām dažādus ēdienus, piemēram, Skvoša zupa ar krējumu, vai “kourabira”(saldais ēdiens) un daudz ko citu. Katra paaudze kaut ko ieviesa jaunu, mainīja mūsu virtuvē. Piemēram, California roll suši patiesībā tika izdomāts Kanādā, no Kanādas šefa, kas izdomāja ēdienu no mūsu tirgū populāriem, pieejamiem produktiem.”

Multikulturālas ietekmes (19.–20. gadsimts)
Imigrācija no visas pasaules paplašināja Kanādas ēdienu kultūru, ieviešot jaunas garšas un gatavošanas stilus.
Ievērojami ieguldījumi:
- Ķīniešu virtuve – Ingvera liellopu gaļa (Calgary), čop suejs un saldskābā cūkgaļa.
- Itāļu virtuve – Kanādas stila pica, teļa gaļas sviestmaizes un pastas ēdieni.
- Ukraiņu un Austrumeiropas virtuve – Pīrāgi (pelmeņi) un kāpostu tīteņi.
- Japāņu virtuve – Kalifornijas ruļļi (izgudroti Vankūverā).
- Indiešu virtuve – Sviesta vista un samosas, kas tagad ir plaši pieejamas visā Kanādā.
- Tuvo Austrumu virtuve – Švarma un falafeli ir kļuvuši par populāriem ielu ēdieniem.
Sastāvdaļas, kas iesakņojušās Kanādas ēdienu receptēs
Dzimtās Kanādas virtuves sastāvdaļas ir dziļi iesakņojušās pamatiedzīvotāju kulinārijas tradīcijās un atspoguļo valsts plašos ainavu tipus – no mežiem un līdzenumiem līdz piekrastes ūdeņiem un Arktikai. Šīs sastāvdaļas tiek augsti vērtētas mūsdienu Kanādas virtuvē to uzturvērtības, ilgtspējas un kultūras nozīmes dēļ.
- Savvaļas medījumi un gaļa
Bizons – Liesa gaļa, kas bagāta ar proteīniem. Vēsturiski bijusi būtiska pamatiedzīvotājiem. Bieži gatavota kā “pemikāns” – žāvēts bizons ar taukiem un ogām.
Brieža gaļa (briedis, alnis, aļņi, karibu) – Tradicionāli izmantota sautējumos, kūpinātā gaļā un desās.
Bebrs un ūdrs – Patērēts pamatiedzīvotāju kopienās, bieži lēni gatavots vai sautēts.
Ronis un valis – Nozīmīgi inuītu virtuvē, nodrošinot būtiskas uzturvielas Arktikas reģionos.
- Zivis un jūras veltes
Lasis – Pamatsastāvdaļa Rietumu krastā, tiek ēsts kūpināts, grilēts.
Arktikas palija – Līdzīga lasim, bieži sastopama Ziemeļkanādā.
Ezeru zivis (forele, baltā zivs, līdaka, zandarts) – Atrodamas Kanādas saldūdens ezeros, bieži cepta vai kūpināta.
Zuši – Tradicionāli iegūti Atlantijas Kanādā.
Omaru, krabju un ķemmīšu gliemežnīcas – Svarīgas pamatiedzīvotāju un Jūras provinces virtuvē.
- Savvaļas graudi un augi
Savvaļas rīsi (Manoomin) – Ļoti uzturvielām bagāti graudi no Lielo ezeru reģiona, būtiski Anishinaabe diētā.
Kukurūza (maize) – Audzēta pamatiedzīvotāju vidū un izmantota bannokā, zupās un maizē.
Topinambūri (Jeruzalemes artišoki) – Bumbuļaugs ar riekstainu garšu, bieži cepts vai izmantots zupās.
Kļavu sīrups – Iegūts no cukura kļavām un gadsimtiem ilgi lietots kā dabīgs saldinātājs.
Bērzu sīrups – Retāks nekā kļavu sīrups, bet ar izteiktu, zemes garšu.
- Ogas un augļi
Saskatūnas ogas – Līdzīgas mellenēm, bieži izmantotas pīrāgos, ievārījumos un pemikānā.
Mākoņogas – Atrodas Arktikā, tām ir skābena garša, un tās tiek izmantotas ievārījumos.
Dzērvenes – Savvaļas šķirnes aug purvos un tiek izmantotas mērcēs un konservos.
Mellenes, avenes, kazenes, zemenes – Vietējās ogas Kanādā, kas tiek plaši patērētas.
Irbenes un meža ķirši – Skābenas savvaļas ķiršu šķirnes, lietotas sīrupos un želejās.
- Garšaugi un savvaļas zaļumi
Labradoras tēja – Tradicionāla zāļu tēja no savāktām lapām.
Kadiķa ogas – Izmantotas gaļas garšvielās un tējā.
Egles pumpuri – Jauni skujkoku dzinumi ar citrusveidīgu garšu, lietoti sīrupos un tējās.
Vīngliemeži (Fiddleheads) – Jauni papardes dzinumi, kas tiek novākti pavasarī un sautēti vai marinēti.
Jūraszāles (dulsa, kelps) – Ēstas kaltētas vai gatavotas, īpaši Atlantijas Kanādā.
- Rieksti un sēklas
Melnie valrieksti – Vietējie Austrumkanādā, izmantoti cepšanā un ēdiena gatavošanā.
Hikori rieksti – Atrodami mežos, bagāti ar garšu un eļļām.
Ķirbju un saulespuķu sēklas – Tradicionāli novāktas un ēstas svaigas vai grauzdētas.
- Ārstniecības un aromātiskie augi
Ciedrs un saldā zāle – Lietoti tējās un tradicionālajā medicīnā.
Tabaka – Svēta pamatiedzīvotāju kultūrā, vēsturiski lietota rituālos, nevis pārtikā.
Savvaļas piparmētra un salvija – Izmantotas garšvielās un ārstniecības tējās.
Daudzas no šīm sastāvdaļām mūsdienu Kanādas virtuvē tiek atjaunotas un integrētas pavāru vidū, kuri godā un respektē pamatiedzīvotāju ēdienu tradīcijas.