Pirmā “Michelin” zvaigzne Latvijā
Pasaulē populārākais restorānu ceļvedis “Michelin Guide” paziņo Latvijas labākos restorānus. Pirmā un vienīgā Latvijā “Michelin” kvalitātes zvaigzne piešķirta Rīgas restorānam “Max Cekot Kitchen”, kura šefpavārs ir Maksims Cekots.
Jāstrādā katru stundu, katru minūti augstākajā līmenī
“Max Cekot Kitchen” ir pirmais restorāns Latvijā, kas saņēmis vienu MICHELIN zvaigzni. Šis augstākās klases restorāns atrodas bijušajā noliktavā pilsētas nomales rūpnieciskajā zonā. Restorāna īpašnieks Makss Cekots ir patstāvīgi projektējis visu, sākot ar atvērto virtuvi un beidzot ar dizaina mēbeļu, trauku izvēli. Katrs no viņa radošās ēdienkartes oriģinālajiem ēdieniem sastāv no vairākiem elementiem. Starp saldām, pikantām un skābām garšām rasts līdzsvars, un izsmalcinātās mērces lieliski apvieno katru ēdienu. Tomēr viņš joprojām piekopj Latvijas kulinārijas tradīcijas, un dažas tradicionālās receptes un garšas parādās tādos ēdienos kā pelēkie zirņi ar austerēm, pomelo un kolrābjiem. Bieži vien ēdieni tiek pagatavoti no pašaudzētām sastāvdaļām, un daudzi ēdieni tiek pabeigti tieši pie galda, tāpēc viesiem ir iespēja ieraudzīt blakus šefpavāru gatavojam.
“Priecājamies pievienot Latviju mūsu “Michelin” ceļvedim. Latvija ir pazīstama ar savu kultūras mantojumu, jūras piekrasti un mežiem. Pēdējos gados tā kļuvusi par aizraujošu gardēžu galamērķi Eiropā. No mutē kūstošiem tradicionālajiem gardumiem līdz radošiem starptautiskās virtuves ēdieniem, ko piedāvā mūsdienīgi restorāni, kas konkurē ar citu Eiropas pilsētu restorāniem. Latvija ir pelnījusi šo īpašo atzinību,” komentēja Gvendāls Pulleneks, “Michelin” ceļvežu starptautiskais direktors.
“Michelin” norāda, ka ceļveža inspektori ir veikuši rūpīgu Latvijas gastronomiskā piedāvājuma izpēti un viesojās ne tikai galvaspilsētā Rīgā, bet arī vairākās citās Latvijas vietās. Vērtējot Latvijas restorānus, “Michelin” inspektori apmeklējuši Kurzemes piekrasti, Jūrmalu, Valmieru, Cēsis, Līgatni, Tērveti un daudzas citas vietas.
Kopumā ceļvedī ir ieteikti 26 restorāni: 19 restorāni atrodas Rīgā un 7 ārpus tās. To starpā ir 1 restorāns ar vienu zvaigzni (“Max Cekot Kitchen”), 3 Bib Gourmand restorāni un 22 citi ieteicamie restorāni, no kuriem viens ir atzīmēts ar MICHELIN Zaļo zvaigzni.
Bib Gourmand apbalvojums
Trīs Rīgas restorāni ir ieguvuši Bib Gourmand – MICHELIN ceļveža atzinību par kvalitatīvu un meistarīgu ēdienu gatavošanu.
“Milda” ir neuzkrītošs restorāns ar sirsnīgu apkalpošanu un lielisku ēdienkarti. Šeit dominē Latvijas un kaimiņos esošās Lietuvas tradicionālās receptes, tomēr ēdieniem ir viegls, mūsdienīgs piesitiens un laikmetīgs noformējums.Knēdeļi – vai tie būtu latviešu pelmeņi, vai lietuviešu cepelīni – ir īsts hits.
“Shōyu” ir mazs veikaliņš, kurā pasniedz klasiskus ramen ēdienus ar pašgatavotām nūdelēm, bagātīgu, aromātisku buljonu un dažādām piedevām. Pieejamas arī rīsu bļodas un uzkodas, ar kurām lieliski var dalīties. Apkalpošana ir laipna, un telpā valda patīkams rosīgums.
“Snatch” pilnveido Rīgas Bib Gourmand trio. Ar logiem no grīdas līdz griestiem un mākslīgi veidotu industriālo stilu tā ir viena no galvaspilsētas stilīgākajām vietām. Autentiskā itāļu virtuvē tiek piedāvātas brīnišķīgas pašgatavotas pastas, restorānā ir enerģisks un dzīvespriecīgs personāls, bet optimistisko noskaņu veicina uzmundrinošs mūzikas pavadījums un pēc pasūtījuma veidots kokteiļu klāsts.
Galvenajā izlasē 22 restorāni
Latvijas 2024 izlasi papildina 22 restorāni, kas ir pievienojušies iepriekš minētajiem.
Tie ir gan vēsturiskajā vecpilsētā, gan pie upes, un to stilu izvēle ir ļoti daudzveidīga. Daži no tiem paver skatu uz dārziem un parkiem (“Whitehouse” un “Ferma”), bet vienā no tiem varat nokļūt tieši no pludmales (“36.Line”); pirmais atrodas vecā ugunsdzēsēju depo (“Kest”), otrs – bijušajās kazarmās (“3 pavāri”) un trešais – darbojošā alus darītavā (“Zoltners”); ir arī šika, sezonāla vasaras atpūtas vieta “Aqua Luna”, kur skan jaudīga mūzika, valda kluba atmosfēra un paveras skats uz upi.
Pilnais saraksts pieejams mājaslapā.
Viens restorāns ir apbalvots ar MICHELIN Zaļo zvaigzni.
Ar MICHELIN Zaļo zvaigzni MICHELIN ceļveža restorānu izlasē tiek atzīmēti restorāni, kas ir nozares līderi attiecībā uz ilgtspējīgas gastronomijas praksi. Šie restorāni piedāvā ēdienus, kuros kulinārijas izcilība apvienota ar teicamu, videi draudzīgu attieksmi, un tie ir iedvesmas avots gan kaislīgiem gardēžiem, gan viesmīlības nozarei kopumā.
Pirmais Latvijas restorāns, kam piešķirta MICHELIN Zaļā zvaigzne, ir “Pavāru māja”, kas atrodas bijušajā dzemdību nama ēkā Līgatnes ciemata nomalē. Šeit viesi tiek aicināti atpūsties jaukā dabas ainavu vērošanas dārzā – vietā, kur pirms maltītes baudīšanas var apsēsties, ieklausīties un vērot. Pateicoties pašu ierīkotajām dobēm un pārtikas sagādes braucieniem, restorāna virtuve tiek nodrošināta ar dārzeņiem un garšaugiem, bet pārējie produkti tiek iepirkti no vietējiem piegādātājiem. Četru ēdienu pusdienas un sešu ēdienu vakariņas tiek gatavotas no produktiem, kas ir pieejami konkrētajā dienā.
Trīs MICHELIN īpašo balvu prezentācija
MICHELIN īpašās balvas tiek piešķirtas izcilām personībām, kuras, pateicoties savai bezgalīgajai aizrautībai un ievērojamajām prasmēm, spēj padarīt kulinārijas pieredzi neaizmirstamu.
Šī gada laureāti ir:
Balva par apkalpošanu – Mārim Jansonam un viņa komandai no restorāna “Kest” Cēsīs, kas pārsteidza MICHELIN ceļveža inspektorus ar savu dabisko siltumu un entuziasmu. Šeit galdi ir novietoti ap centrāli izvietoto virtuvi, un no šī skatupunkta Māris visu pārrauga. Viņa jaunā komanda ir apveltīta ar šarmu un ir panākusi smalku līdzsvaru starp uzmanīgu, bet ne pārāk uzmācīgu apkalpošanu. Viņi ar lepnumu un aizrautību sīki paskaidro katra ēdiena sastāvdaļas un rūpējas par to, lai laiks, kas veltīts degustācijas ēdienkartei, sagādātu patiesu baudījumu.
Someljē balva – Ivo Orlovam no restorāna “TAURO” Rīgā par zinošu un individuālu pieeju. Viesiem ienākot telpā, no grīdas līdz griestiem stiklotais pagrabs sola, ka vīnam ieturētajā maltītē būs galvenā loma, un Ivo aizrautīgā pieeja šo iespaidu pilnībā īsteno. Viņš ar entuziasmu iepazīstina ar vairākām iespējām, izceļ katru no tām un, kas ir patīkami, norāda arī cenas. Daži labākie eksemplāri ir daļa no vairāk nekā 300 pieejamo vienību klāsta. Viņa ieteikumi ir labi pārdomāti, un ir jūtama patiesa vēlme bagātināt “TAURO” apmeklētāju pieredzi.
Jaunā šefpavāra balva – Nilam Ģēvelim no Rīgas restorāna “Ferma” par lielisku prasmju, degsmes un brieduma apliecinājumu šefpavāra pienākumu izpildē. Viņš rūpīgi iegādājas augstākās kvalitātes produktus un viņa ēdienu gatavošanā ir jūtama liela cieņa pret šīm sastāvdaļām, kas ļauj viņam radīt ēdienus, kuri ir vizuāli vienkārši, bet tai pašā laikā izceļas ar lielisku garšu un konsistences dziļumu. Viņš ne tikai parūpējas par nevainojamu virtuves darba organizāciju, bet arī iedrošina un iedvesmo savu komandu.
Gvendals Puleneks, The MICHELIN Guides starptautiskais direktors komentē: “Šī ir otrā Baltijas valsts, kas iekļauta mūsu izlasē, un tā pievienojas Michelin Guide kolekcijai ar vienu MICHELIN zvaigznes restorānu un trim MICHELIN Bib Gourmand restorāniem. Iepriecinošs ir fakts, ka šeit ir daudz pašmāju talantu – daudzi uzņēmumi pieder vietējiem šefpavāriem, un tos ar lepnumu vada draudzīgas un entuziasma pilnas komandas. Tradicionālās receptes un garšas parasti ir vadošās, bet dāsnajās ēdienu porcijās tiek izmantoti augstākās kvalitātes produkti. Mūsu inspektori izbaudīja jūsu valsts iepazīšanu, un viņi ar nepacietību gaida, kad šī izlase kļūs arvien spēcīgāka.”
“Michelin Guide” komanda izvērtē restorānus pēc pieciem kritērijiem:
- sastāvdaļu kvalitāte,
- gatavošanas tehnika,
- garšu buķete,
- pavāru personība
- ēdiena konsistence cauri laikam.
Viena “Michelin” zvaigzne tiek piešķirta restorāniem par “augstas kvalitātes pavārmākslu, kur ir vērts piestāt”, divas zvaigznes – par “izcilu pavārmākslu, kuras dēļ var novirzīties no plānotā maršruta”, bet trīs zvaigznes – par “izcilu virtuvi, kas pelnījusi īpašu braucienu.”
“Michelin Guide” ir vadošākais un pats zināmākais restorānu ceļvedis pasaulē. Šis ceļvedis tiek uzskatīts par starptautisku atsauci, it īpaši tiem tūristiem, kuri vietas apskata pēc citu vērtējumiem, tāpēc sadarbība ar gastronomijas ceļvedi paver plašas valsts mārketinga iespējas.
Tie ir viesmīlības nozares svētki, jo pasaules mēroga vērtējums ir sasniedzis Latviju, tā iekļūšanu Michelin zvaigznes ceļvedī raksturo zaļo zvaigzni ieguvušās pavāru mājas dibinātājs un šefpavārs Ēriks Dreibants.
Šefpavārs Mārtiņš Sirmais: “Man kā nozares pārstāvim, kas ir jau teju 30 gadus šajā darbības sfērā šis ir liels notikums un esmu ļoti, ļoti priecīgs. Tagad būs lielisks skats no malas, varēsim saprast kādā virzienā strādāt.”
Kāpēc Michelin izlēma šogad braukt uz Latviju?
Latvijas restorānu biedrības prezidents Jānis Jenzis: “Šeit ir tiešām jāsaka paldies Latvijas investīcijas un attīstības aģentūrai LIAA tūrisma departamentam, kas proaktīvi uzrunāja viņus, veda šīs sarunas, un noveda līdz taustāmam rezultātam. Michelin eksperti ir tiešām ar lielu pieredzi un tajā brīdī, kad viņi iet vērtēt restorānu, visam ir jābūt augstākajā līmenī. Michelin zvaigzne ir pirmais solis, bet tālāk seko nākamais posms, kur mums visiem kopā vēl ļoti daudz jāmācās, lai ēdienu izpildījums kļūtu radošāks un interesantāks, un lai mums vairāk atnāk zvaigznes nākotnē. Tas ir tiešām lielisks starts, bet mums ir daudz jāstrādā, jo tās zvaigznes arī nav uz mūžu, tas ir uz laiku. Viņas ir jānotur un jāstrādā, lai būtu vēl. Pāris restorānu vēl pavisam droši varētu pievienoties.”